Vahemere ääres, Hispaaniast Kreekani levinud toitumistavasid
on kiidetud nii Euroopas kui USAs. Eksperdid kinnitavad, et
toit, milles peamine rasvaallikas on oliiviõli, vähendab südame
isheemiatõvesse haigestumise ohtu (hoiab ära vere kolesteroolisisalduse
suurenemise), aitab vältida vererõhu kõrgenemist, suhkurtõbe
ja liigset kehakaalu. Peale selle on vihjeid, et Vahemere-äärsed
toitumisharjumused võivad ka mõne vähiliigi vältimisele kaasa
aidata.
Traditsiooniline Vahemere-äärne toit sisaldab iga päev teraviljasaadusi
(leiba, riisi), kaunvilju, kartuleid, värsket köögi- ja puuvilja,
pähkleid, juustu, jogurtit ning oliiviõli. Söögi juurde kuulub
klaas veini. Mõni kord nädalas süüakse kala, kodulinnuliha,
mune, maiustusi. Paaril korral kuus pannakse lauale nn. punane
liha. Võib ka sagedamini, kuid siis väiksemas koguses. Rõhutatakse,
et tavapärasele toitumisele peab lisanduma regulaarne kehaline
liikumine.
Üldistatult võib nentida, et Vahemere-äärses köögis kasutatakse
vähe küllastatud rasvu, kuid rohkesti süsivesikuid ja kiudaineid.
Kõike, mis sobib ja maitseb, valmistatakse oliiviõliga. Südamehaigusi
ja kasvajaid vältivalt toimivad antioksüdantidena tuntud E-
ja C-vitamiin.
tagasi ...
|