EHEC on lühend nimetusest enterohemorraagiline Escherichia
coli. Niisugust nime kannab kolibakteri ehk soolekepikese
tõvestav tüvi, mis võib põhjustada raskekujulist, paljude
elundite kahjustumisega kulgevat eluohtlikku toidumürgitust.
Maailma Tervishoiuorganisatsiooni hinnangul on EHECi nakkus
üks seitsmest nakkushaigusest, mis viimasel ajal ulatuslikumalt
levib.
EHECi ohtlikkus inimesele avastati 1982. aastal USAs, kus
ühes kiirtoiduketis nakatunud hamburgeri söömise tagajärjel
haigestus 47 tarbijat. Hakklihast ja haigestunute väljaheidetest
leiti tolle ajani tundmatu Escherichia coli 0157:H7.
Hilisem vanade bakteritüvede uurimine näitas, et see haigusetekitaja
esines Saksamaal, Itaalias ja Inglismaal juba 1950.-1960.
aastail. Nüüd ühendab EHEC mitu kolibakteri serotüüpi, mida
leitakse kõikidel mandritel.
EHEC
ei ole soojale kliimale tüüpiline haigusetekitaja, kuid põhjustab
haigestumist sageli siiski suvekuudel. EHEC levib toore ja
termiliselt puudulikult töödeldud liha, pastöriseerimata (steriliseerimata)
piima ning määrdunud käte vahendusel. Haigestuvad igas eas
inimesed, ohtlikum on see lastele ja vanuritele. Eestis ei
ole seni veel avastatud EHECi põhjustatud haigusjuhte, kuid
diagnostikalaborid on nende tulekuks valmistunud. Oht on reaalne,
sest haigus- ja surmajuhte on esinenud meie naabermaades.
Nakatumise väldib puhtus toidu valmistamisel, ainult hoolika
termilise töötluse läbinud liha ja piima tarvitamine toiduks.
tagasi ...
|